Ev Dekorasyonunda Heykel Kullanımı

Ev Dekorasyonunda Heykel Kullanımı

Yaşam alanlarımızda klasik ve çağdaş yorumlarla dekore edilen heykel ve büstler son zamanlarda sıklıkla tercih ediliyor. Salon, oturma odası, antre, yatak odası ve hatta sofralarınızda zevkinize uygun dekoratif heykelleri kullanabilir, evlerinizde dekorasyon kalitesini arttırabilirsiniz.

Bu tasarım objeleri yaşam alanlarımızda zamansız bir stil yaratmamızı sağladığı gibi geçmişten günümüze yolculuk yapmamızda da bizlere yardımcı olur.Heykeller anlamları ve yapılış nedenleri düşünüldüğünde hikayeleriyle var olurlar ve bu da evlerimize kişisellik ve kendine has bir karakter katar. Konuklarımız bu sayede hayat tarzımız ve bakış açımızla ilgili bizler hakkında fikir sahibi olurlar. Dekorasyonda heykel kullanımı kendimizi daha iyi ifade etmemizi sağlar. Böylece seçtiğimiz heykel ve büstlerle kişiliğimizi yansıtma imkanı buluruz.

Antik Yunan mitolojisindeki heykeller günümüz dekorasyon anlayışında önemli bir yere sahiptir. Modern ve neo-klasik dekorasyon stillerinde de sıklıkla tercih edilmektedirler.


KARYATID

Günümüzde Atina Akropolis’ini ziyaret ettiğinizde içerisinde yer alan Erekhtheion Tapınağı’nda bulunan karyatidleri yakından inceleyebilirsiniz. Karyatid, köken olarak Karyai kızlarına verilen addır. Mimari terim olarak baktığımızda ise kadın heykeli şeklindeki sütunlara karyatid denmektedir.Karyatidler, yapının taşıyıcı birer elemanı olmakla birlikte, bize dönemin kadınlarının yaşantısı hakkında bazı ipuçları vermektedir. Bu kadınların, savaşa gitmiş kocalarını beklerken tüm ağır işleri üstlenmek zorunda kalan Karialı kadınları temsil ettiği düşünülmektedir, belki de bu nedenle yükü, ağırlığı kafalarının üzerinde taşıyan heykelcikler olarak görmekteyiz. Antik dönemin güzellik ve asaletinin kusursuzluğu bu heykellerde de mevcuttur. Reçine Karyatidleri sadece dekoratif olarak kullanabileceğiniz gibi mumluk olarak da kullanabilirsiniz.

 

VENUS DE MILO

Venus de Milo Antik Yunan Heykel sanatının en ünlü örneklerinden birisidir. Mermerden yapılmıştır ve 203 cm yüksekliğindedir. Afrodit Yunan Mitolojisi'nde aşk tanrıçasıdır ve temsilî gezegeni Venüs'tür. Antik heykel 1820 yılında Yunanistan'ın Milos Adası'nda bulunmuştur. Afrodit'i ve güzelliği simgeleyen Milo Venüsü, Fransız hükümeti tarafından alınmış ve günümüzde de Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Milattan Önce 130-100 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Venus de Milo, döneminin geleneklerine uygun mücevherlerle süslenmiştir.

 

AFRODİT

Knidos Afroditi ya da Çıplak Aphrodit, Datça Yarımadasının batı ucunda yer alan antik Knidos şehrinde bulunan ünlü Afrodit heykelidir. Atinalı heykeltıraş Praksiteles’in beyaz, sert mermerden yaptığı heykel, dünyadaki ilk çıplak kadın heykeli olması bakımından önemlidir. Bütün çağların en güzel heykeli olarak bilinmektedir.

Antik Yunan mitolojisi kadar soylu Roma dönemi figürleri de ev dekorasyonunda sıklıkla tercih edilir.

Roma Dönemi Figür Örneği:

Antik Yunan ve Romaya ek olarak Rönesans dönemi sanatçıları insan vücuduna ilgi duymuş ve esinlendikleri Yunan ve Roma heykellerinin formalarını yeniden ele alarak daha gerçekçi gözlemlere yer vermişlerdir. Bu dönemde kusursuz form, denge, zarafet ve orantı önemlidir. Genel olarak kullanılan malzeme ise tunç, mermer ve ahşaptır. En belirgin örneklerinden biri Davut heykelidir.

 

DAVID

Ünlü heykeltraş Michelangelo'nun Davut Heykelini 1504 yılında, 4 yıllık çalışma sonucu Floransa akademisi'nde tamamlamıştır. David’in sol elinde bir sapan sağ elinde ise taş bulunmaktadır. Bu objelerden yola çıkarak Michelangelo’nun David heykeliyle David ve Goliath’ın yüzleşmesini tasvir ettiği anlaşılır. Benzerlerinde David genellikle Goliath’ı yendikten sonra tasvir ediliyordu. Michelangelo’nun David’inde ise bu yüzleşmeden önce David tasvir edilmiştir.

Etiketler: heykel, dekorasyon
Ağustos 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR